Hvad er en god kop kaffe?
De fleste af os drikker kaffe en eller flere gange i løbet af dagen. Til måltider eller for hyggens skyld, til opkvikning eller afslapning - i arbejdstiden eller fritiden. Men alt for mange har aldrig lært, hvad en velbrygget kop kaffe er...
 
Drik vand...


Da 98,5% af den færdige kaffe består af vand, er det klart, at vandets kvalitet er afgørende for smagen. Vand der har stået for længe, eller som har været varmet op tidligere, har en flad smag. Frisk vand er bedst til at frigøre smag og aroma fra den formalede kaffe.

 
Brygtid på 4-6 minutter

Det varme vand på mellem 92 og 96 grader skal være i kontakt med kaffen i 4-6 minutter. Kortere og længere tid giver flad eller bitter kaffe. For at få den bedste smagsoplevelse, skal du være opmærksom på såvel temperaturen samt brygtiden på din kaffemaskine.
 
Når kaffen er klar

Kaffen er bedst lige efter, at den er tilberedt. Efter en times tid er tabet af smag og aroma tydeligt - så bryg ikke mere, end du skal bruge indenfor en times tid.
 
Opbevaring

En åbnet pakke kaffe bør bruges i løbet af 2 uger. Jo mere af luftens ilt, kaffen kommer i kontakt med - desto hurtigere sker tabet af aroma. Derfor er det bedst, at opbevare kaffen i kaffeposen, som sættes i en tætsluttende dåse.
 
Ristning

Kaffebønner ristes ved meget høje temperaturer (ca. 200º C). Under ristningen sker der en kemisk reaktion i bønnerne, hvor sukker og stivelse omdannes til såkaldte volatile olier, der giver kaffen smag og aroma.
Jo længere tid bønnerne ristes, jo mere olie udvikles der - og jo mere smag får kaffen.
 
Sådan får du den bedste kop kaffe

Det er ikke ligegyldigt, hvor fint eller groft kaffen er malet. Formalingsgraden har indflydelse på, hvor hurtigt vandet løber igennem kaffen - og dermed også på smagen.

Vælg den rigtige formalingsgrad:

Fint malet: Til kaffemaskine.
Groft malet: Til stempelkande og kaffekolbe.

Der kan være flere grunde til, at kaffen ikke bliver, som den bør være. Her er et par muligheder for, at kaffen ikke bliver som den skal:
 
Kontakttiden

Kontakttiden mellem vand og kaffe er forkert. Mål maskinens brygtid. Sørg for at maskinen er afkalket og rengjort, før du måler.
 
Sprayhoved

Check sprayhovedet på maskinen for at se, om det er delvist stoppet til af kalk.
 
Forkert temperatur

For varmt vand, påvirker kaffens kvalitet.
 
Opbevaring

Måske opbevarer du kaffen forkert.
 
Dosering

Doseringsindholdet kan være forkert - for mange bønner eller for lidt vand.
 
Vandkvaliteten

Dårlig vandkvalitet giver bismag i kaffen. Sørg altid for friskt, koldt vand til din kaffe.
 
Fordeling

Kaffemængden er ikke jævnt fordelt i filtret.
Dahls Vinhandel A/S - CVR: 26524032
Sct. Mathiasgade 76 - 8800 Viborg
Telefon: 86 62 00 74 - E-mail: dahlsvinhandel@mail.tele.dk