Sommerferie i vinglasset – 8 af vores favoritferiedestinationer

Sommerferie i vinglasset – 8 af vores favoritferiedestinationer

Hvert eneste år suser flere og flere af os danskere ned i Europa for at holde sommerferie. De fleste jagter sol og varme, og mange håber også på at finde store gastronomiske oplevelser. Men hvilke lokale vine, skal du undersøge, når du nu alligevel har udtjent dagens pligt på liggestolen. Det kigger vi nærmere på i dette skriv, der tager dig på charterferie gennem vinglasset. Vi dykker ned i både kendte og ukendte druer fra populære og mere oversete steder.

Ribera del Duero - 5 facts fra Dueroflodens bredder Læsning Sommerferie i vinglasset – 8 af vores favoritferiedestinationer 8 minutter Næste Ord om Albarino: Fra kysterne ved Atlanterhavet

Vi starter vores imaginære sommerferie i vesttyske Mosel, der er en af Tysklands i alt 13 kvalitetsvinområder. Her dominerer landets nationaldrue, Riesling: En fantastisk, aromatisk grøn druesort med høj syre. Ja, den perler næsten i munden. Især når den kommer her fra Tyskland, hvor klimaet er køligt. Ud over en altid høj syre kan man blandt andet kende druen på duft af citrus, grønne æbler, fersken, ananas og honning. Så siger man også, at Riesling har en særlig note af petroleum.

I Mosel laves Tysklands mest bløde og lette rieslingvine. De er nærmest olieagtge og mindre mineralske end varianterne fra eksempelvis Rheingau eller Pfalz. Deinhard Riesling kommer fra producenten Deinhard, der har produceret vin i mere end 200 år. Det er 100 % Riesling. Det er en Feinherb, som er en uofficiel betegnelse, der hjælper forbrugeren, når man står der foran vinhylden hos vinhandleren, i supermarkedet eller på tanken. Feinherb fortæller dig nemlig, at vinen er off-dry (altså halvtør). Alte reben fortæller dig desuden, at vinen kommer fra bemærkelsesværdige gamle vinstokke. Lad os skåle i det tyske inden turen går til varmere himmelstrøg. 

2. 2021 Marani Satori, Veneto, Italien 

Ingen sommerferie uden en tur til Gardasøen. Der springer vi til nu med det næste hvidvinsstop. Her ved Gardasøen i Veneto i Italien er man især kendt for at lave en af støvlelandets mest ikoniske vintyper, Amarone: En kraftig rødvinsbasse lavet på appassimento-metoden, hvor fuldmodne druer tørrer og giver en meget intens vin. Den her hvidvin er faktisk lavet på samme metode.

Derfor kaldes den også bare ”Den hvide Amarone” i daglig tale. Den er lavet på den lokale drue Garganeca og opfører sig som en frugtbombe i både duft og smag. Det er citrusfrugter, honning og blomster, som vælter op ad glasset. Den er fra et meget gammelt og traditionsrigt vinhus, der hedder Satori. Men Marani, som er vinens navn, er en hyldest til grundlæggerens hustru, Marani. Skål for hende. 

3. 2021 Estate Agyros Assyrtiko, Santorini, Grækenland

Vi tager nu fra Italien til Grækenland og helt præcist til vulkanøen Santorini, der er kendt for sine blåhvide kuppelbygninger i klipperne. Men der dyrkes altså også vin her. Faktisk er øen det mest interessante, mest originale og mest spændende inden for græsk vin lige nu - ifølge os. Santorini og især den lokale grønne druesort Assyrtiko stormer frem på vinscenen. Det er en grøn drue, der giver hvidvine, der er tørre, intense og meget potente i stilen. Assyrtiko-stokke opfører sig særligt, da de danner en kurv, hvor druerne vokser i: En helt unik måde at beskytte druerne mod vinden og solen, så druerne trods heden bibeholder syre og friskhed. Assyrtiko er altså en græsk specialitet, som vi er vilde med. 

Denne kommer fra Estate Agyros – en familiedrevet vingård, der i dag drives i 4. generation. På grund af populariteten har store græske vinfirmaer støvsuget øen for vinmarker, men Agyros her er en af de få små, der er tilbage. Prøv den.

4. Maison Saint Aix, Aix Rosé, Coteaux d’Aix en Provence, Frankrig

Turen her går selvfølgelig også til Frankrig. Det kommer måske ikke bag på mange, at destinationen for næste (rosé)vin er Provence i Sydfrankrig. Et sted der mere end noget andet for os er synonym med rosévin. Her tæt på Middelhavet er de fremtrædende druer blandt andre Grenache, Cinsault og Syrah, og det er da også de druer, der danner denne rosé.

Den kommer fra en producent, der hedder Maison Saint Aix, der er kendt for at producere en helt særlig kvalitetsrosévin fra marker i 420 meters højde i det berømte Aix-en-Provence-område. Her er der meget solskin, kølig mistralvind og en mineralrig jordbund. Til sammen giver det de helt rigtige betingelser for druerne, der altid plukkes i det sene nattetimer for at bevare friskhed. Det giver den her laksefarvede rosé med aroma af friske stenfrugter, hindbær og jordbær. Lys, tør og superaromatisk. Lige til terrassen

5. 2019 Quinta da Fonte Souto Alfrocheiro DOC Alentjo, Portugal

Feriedestinationen bag næste vin er Potugal og Algarvekysten. For her i den Sydøstlige del af landet ligger den portugisiske vinregion, Alentejo: Et nyere og frembrusende sted for kvalitetsvin, der faktisk også er kendt for at producere kork til hele vinverden. Altentejo er et af de varmeste steder i Portugal med ekstremt varme somre, som medfører nogle meget sunde, roboste, tykskallede druer, der garanterer en frugtig vin med en varm, moden aroma. Denne vin er lavet på den lokale blå druesort, Alfrocheiro. Den drue og det her sted er altså et lille insidertip til eksklusive topklasse-vine.

Det har Symington familien selvfølgelig opsnuset, og det store kooperativ, der også ejer vores kære Graham's Port, har købt en vingård i netop dette område. Den hedder Quinta da Fonte Souto og ligger lidt oppe i højderne og bliver begunstiget af et køligere klima. Det giver i vores verden en fuldstændig elegant vin, der virkelig kan bære sin varme og power. Der er masser af frugt og behagelige hints af fad. En lille portugisisk genialitet, som viser Symingtons potentiale også her i sommerferiedistriktet. 

6. 2020 An2, Mallorca, Spanien

Vi kommer heller ikke uden om charterøen over dem alle. En af danskernes favoritdestinationer og Olsen Bandens drømmested. Vi skal selvfølgelig en tur til Mallorca, som har et klima og unikke geologiske forhold, der gør det muligt at producere meget originale vine, da udvalget af sorter her på øen er næsten ukendt. Den drue vi blandt andre har med at gøre her, hedder Callet. En ægte Mallorca-drue, der står for nogle meget bløde og lysfarvede vine. Det her er nok også charterøens mest kendte vin. Den hedder An2 og kommer fra producenten Anima Negra. Vi synes virkelig, at det her er charmerende og vellavet vin, og vi forstår udmærket populariteten. Vi er forbløffet over de dejlige, røde bær, krydderier og det behagelig fad fra 13 måneder på eg. Vi er oppe at ringe over denne ukendte druesort og anerkender den hype, der eksisterer omkring vinen. Ja, man kan altså smage, hvorfor den kaldes miraklet fra Mallorca. 

7. 2018 Sella Mosca Cannonau Riserva, Sardinien, Italien 

Med næste vin flyver vi fra spanske Mallorca til italienske Sardinen, hvor natur, historie og kultur i mange år har eksisteret i harmoni. Italiens næststørste ø står med under 2 % af den samlede vinproduktion vinmæssigt i skyggen af resten af støvlelandet, men der laves faktisk glimrende vin her på øen. 

Sardinien er nok mest kendt for sine hvidvine på Vermentino, der regnes for usædvanlig høj kvalitet. Men da det er en ø med historisk spansk indflydelse, er den vigtigste rødvinssort Cannonau, der er identisk med den spanske Garnacha. Cannonau værdsættes klart for lidt, og det kunne vi godt tænke os at lave om på. 

Det er en drue, der laver fyldige, komplekse og alkoholrige vine på Sardinien. Her på den nordlige del af øen i Alghero-regionen har producenten Sella & Mosca lavet vin i mere end 120 år. Deres flagskib er denne Riserva, der er resultatet af druer fra vinmarker kun et stenkast fra havet. I glasset får man en intens, generøs og dyb vin, der fortjener en tur i rampelyset. Det får den her.

8. 2018 Planeta Erusione 1614, Etna, Sicilien, Italien

Når vi nu har været på Sardinien, skal vi selvfølgelig også til Sicilien, hvis varemærke indiskutabelt er vulkanen, Etna. Vi skal have fat i en producent, der hedder Planeta, som har opnået decideret stjernestatus på den internationale vinscene og sælges kloden rundt. Planeta stræber nemlig altid efter den ypperste vin, som afspejler Sicilien. 

Denne vin kommer fra selv Etna-området på den nordøstlige del af øen. Her er der i løbet af de seneste 20 år blevet anlagt vinmarker på vulkanens skråninger i helt op til 1200 meters højde. Her er der drænet vulkansk jordbund, god eksponering for solen og store temperaturforskelle mellem dag og nat. I 1968 fik Etna faktisk også sin egen DOC, og de røde vine skal bestå af mindst 80 % Nerello Mascalse, Siciliens egen druesort. På grund af måden, hvorpå området vokser og fungerer, er der flere som sammenligner det med Bourgogne. Det er virkelig et sted og nogle vintyper i fremgang. Den her hedder Erusione 1614 og henviser til Etnas udbrud i år 1614, som varede i hele 10 år. Druerne kommer fra vinmarker fra foden af Etna og giver den her meget delikate og stilfulde vin, der som en vulkan sprudler af Sicilien.